Hallo, ik ben Mattis en ik ben nu 3,5 jaar werkzaam bij Schoonmaakbedrijf Roefs als glazenwasser. Ik ben hier begonnen toen ik 18 was omdat ik op zoek was naar een flexibele, goed betaalde bijbaan voor naast mijn studie. Dit is me zo goed bevallen dat ik nu ook nadat ik mijn diploma heb behaald af en toe nog blijf werken bij Roefs.

Wat ik zelf erg fijn vind aan het bedrijf is de flexibiliteit. Als ik vandaag een appje stuur dat ik volgende week drie dagen wil komen werken, kan dat altijd geregeld worden. Maar ook als ik door omstandigheden een keer niet kan komen werken, word hier nooit moeilijk over gedaan. Zelfs als ik bijvoorbeeld maar een halve dag kan werken, zorgen ze er op kantoor voor dat ze werk voor me hebben. Als ik in de vakanties meer wil werken of ooit bijvoorbeeld twee dagen vrij ben van school, kan ik altijd bij Schoonmaakbedrijf Roefs terecht.

Ook het salaris liegt er niet om. Als je de kneepjes van het glazenwassers vak eenmaal doorhebt, verdien je meestal tussen de €100 en €150 per dag. Niet slecht op je 18e!

Een normale werkdag waarop ik particulieren was ziet er (ongeveer) zo uit:

07:15 – Aankomst op kantoor. Onder het genot van een bak koffie een mooie wijk uit zoeken die ik vandaag kan gaan wassen. Na het schrijven van de bonnetjes voor de klanten en het klaar maken van de spullen en de bus, vertrekken we rond 07:30 met drie of vier anderen naar het dorp of de stad van vandaag. Dit is altijd ergens in Zuid-Oost Brabant, van Tilburg tot aan Helmond.

08:30 – Nadat je wordt afgezet ga je zelfstandig of in tweetallen aan de slag in je wijk. In de bus wordt vaak al een plan van aanpak gemaakt. Wie gaat waarheen, hoe kan je het beste lopen, heb je een enkele of een dubbele ladder nodig etc. Na een tijdje gaat alles redelijk vanzelf, maar op het begin is het fijn dat je hierbij kan rekenen op hulp van de meer ervaren wassers.

10:30 – Een vriendelijke mevrouw biedt me wat te drinken aan nadat ik haar ramen heb gewassen. Een glas koud water gaat er altijd wel in met dit weer! Ik neem even pauze en ga daarna weer verder met mijn werk.

11:30 – Een oudere man vraagt of ik zijn goot kan vegen en zijn boeiboord kan wassen. Omdat ik hier zelf de middelen niet voor bij heb bel ik mijn collega op of hij me kan komen helpen. Samen zorgen we er voor dat het huis er binnen één uur weer spik en span uit ziet. De man is ons erg dankbaar.

12:30 – We pikken de andere twee jongens op bij hun wijk om pauze te gaan houden. Op doordeweekse dagen gaan we meestal naar de supermarkt of naar een parkje als iedereen zelf brood en drinken bij heeft. Op zaterdagen gaan we vaak naar de friettent of een lunchroom.

13:00 – Nadat ik weer ben afgezet in mijn wijk is het tijd om de laatste paar huizen te wassen.

14:00 – Een nieuwe klant! De buurvrouw van een van onze klanten zag dat ik bezig was en vroeg of ik ook bij haar de ramen kon komen wassen. Op basis van wat ze gewassen wil hebben spreek ik in overleg een prijs voor het huis af. Nadat ik het huis gewassen heb ga ik verder met mijn wijk.

15:15 – Ik ben klaar en bel mijn collega of hij me op kan komen halen. Hij moet zelf nog twee huizen wassen dus help ik hem daarbij zodat we eerder klaar zijn. Om 15:45 zijn ook de andere collega’s klaar en pikken we ze op om naar huis te gaan.

16:30 – We zijn terug op kantoor! Nadat we de bus leegruimen en onze omzetlijsten invullen kunnen we naar huis.

Dit was hoe een standaard werkdag er voor mij ongeveer uit ziet.

Lijkt het jou leuk om bij Schoonmaakbedrijf Roefs te komen werken?

Neem dan contact op met Dirk en kom een keer langs op kantoor! We kijken dan samen met jou wat er mogelijk is.

Menu