Als ondernemer of facilitair manager sta je misschien niet altijd stil bij het belang van schone toiletten op de werkvloer. Vieze toiletten zijn vaak een grote ergernis onder het personeel en dit kan zelfs direct invloed hebben op de productiviteit van de werknemers!

MKBservicedesk deed in 2017 een onderzoek naar de toiletten op kantoor, dit bleken de grootste ergernissen te zijn:

  1. Onhygiënische of vieze toiletten (64,8 procent)
  2. Onfris ruikende toiletruimte (61,2 procent)
  3. Ontbrekend toiletpapier (54,5 procent)
  4. Ontbrekende mogelijkheid om handen af te drogen (32,5 procent)
  5. Ontbrekende of groezelige handzeep (28,4 procent)

Productiviteit

Uit het toiletonderzoek blijkt zelfs dat de staat van de wc invloed heeft op de productiviteit. Zo’n 20% van de respondenten geeft aan dat de staat van het toilet op het werk van invloed is op de manier waarop ze hun werkzaamheden uitvoeren. Bovendien kan een onhygiënisch toilet schade aanrichten aan de gezondheid van uw medewerkers. Zo kan diarree bijvoorbeeld eenvoudig worden overgedragen op een vies toilet, dit kan tot ziekteverzuim leiden.

Eerste indruk

Behalve dat een schoon toilet dus van invloed is op de productiviteit en ziekteverzuim, is het ook het visitekaartje van uw bedrijf. 80% van de respondenten geeft aan het hier mee eens te zijn. Klanten, bezoekers en relaties zullen een naar gevoel overhouden aan een bedrijfsbezoek waarbij ze niet op de wc-bril durven te zitten omdat deze vol met viezigheid zit. Of dat ze hun neus dicht moeten knijpen omdat het zo erg stinkt op het toilet.

Wat kunt u hier zelf aan doen?

Een toilet schoon houden hoeft geen moeilijke taak te zijn en in samenwerking met het eigen personeel is hier al veel in te regelen. Hieronder geven we drie tips:

  • Zorg er voor dat de voorraad toiletpapier en doekjes om handen af te drogen op een beschikbare plek ligt voor het personeel. Zo kunnen zij dit zelf bij vullen als ze zien dat het op is.
  • Zorg dat er iemand binnen het bedrijf is waar het personeel naartoe kan met klachten over de hygiëne. Deze persoon kan op basis van de klachten actie ondernemen.
  • Je medewerkers zijn waarschijnlijk degene die het toilet het meest gebruiken. Zorg er voor dat zij zich er ook verantwoordelijk voor voelen. Ga niet iemand ergens van beschuldigen, maar vraag d.m.v. een mailtje of iedereen er aan wil denken.

Wat wij hierin kunnen betekenen?

Een schoon interieur is prettig, gezond en geeft uw organisatie een goede uitstraling. Maar welk schoonmaakbedrijf gaat dit voor u verzorgen? Misschien heeft u vragen als: Krijg ik een vaste schoonmaakster? Wat gebeurt er als mijn vaste schoonmaakster ziek is of een vrije dag heeft? Worden de werkzaamheden gecontroleerd? Hoe wordt er met mijn vertrouwelijke gegevens omgegaan? Voor al deze vragen kunt u eenvoudig contact met ons opnemen!

Menu